Nepatrní pomocníci

  • Datum: 12.10.2018
  • Autor: Horse Vital team
  • Kategorie: Zdraví koní

Koně už dávno nežijí přirozeným způsobem života v přirozených přírodních podmínkách. A co víc, často od nich očekáváme pracovní nasazení, které neodpovídá jejich přirozenosti a původnímu vývoji. Z toho plyne, že péče o ně a zejména výživa a krmení nutně musí být na mnohem vyšší úrovni než v podmínkách původního života volně žijících koní. Nemusíme se tohoto přístupu obávat – kůň je zvíře velmi adaptabilní, a pokud zachováme základní pravidla výživy i dietetiku včetně zdravotní nezávadnosti krmiv, můžeme se pustit i do náročného tréninku. Ten má, samozřejmě, také svoje zákonitosti, ale o tom někdy jindy. 

V našich příspěvcích jsme už zmínili většinu zásadních a hlavních podmínek výživy a krmení. Vraťme se ještě k některým zdánlivě méně významným souvislostem výživy či podmínkám, bez kterých se v náročném tréninku či reprodukci koní neobejdeme.

Trávení koní a využití živin je mimo jiné, ale hlavně dáno zdravým prostředím ve slepém a tlustém střevě. Miliony mikroorganizmů tu rozkládají vlákninu krmiva, vytvářejí napřed jednoduché cukry a v konečném stádiu tuky, správně řečeno těkavé mastné kyseliny, které se vstřebají do krve a v látkové výměně pak jsou hlavním energetickým zdrojem. Kromě toho produkují enzymy, vitamíny skupiny B, vitamin K a řadu jiných látek. Na chovateli je, aby správným krmením zajistil rovnováhu v prostředí slepého střeva, dostatek a vyrovnaný poměr všech živin.

První příklad nerovnováhy v trávicím traktu nastává, když koním v intenzivním tréninku omezujeme objemné krmivo a zvyšujeme podíl energetických krmiv (obiloviny, směsi a jiní doplňky). Mikroflóra střev pak nevytváří dostatek biologicky účinných látek a musíme sáhnout k jejich doplnění. Zmenšují se početní stavy mikroflóry samotné.

Nedostatek vitaminů vcelku snadno napravíme jejich doplňky, může to být třeba orální pasta Pro-Bio Equine firmy MERVUE, nebo přípravek Pro-Bio Forte. Kromě vitaminů obsahují také velmi významný doplněk živých kvasinek Saccharomyces cerevisiae. Ty jsou mimořádně účinným regulátorem střevního prostředí. Kvasinky se ve střevech rychle pomnoží a stanou se fyziologickou a funkční součástí mikroflóry. Jejich smysl a působení spočívá kromě usnadnění adaptace střevní mikroflóry v prevenci a omezení závažného a nezdravého okyselení střevního prostředí kyselinou mléčnou: nadměrný podíl jádra, tedy přísun škrobu do slepého střeva spouští spontánní a rychlé kvašení, jehož produktem je právě kyselina mléčná. Okyselení má za následek omezení fyziologické populace mikroflóry a nežádoucí „probuzení“ a pomnožení patologických bakterií, například rodu Clostridium. Ty produkují své metabolické jedy (enterotoxiny), které poškozují játra, ledviny, ale nejvíc a nejčastěji škáru spojující kopytní kost a hmotu kopyta.

Kvasinky Saccharomyces jsou také významným pomocníkem při obnovení mikroflóry střev po léčení, zejména antibiotiky, nápravě podvýživy koní při zanedbané péči nebo silné invazi cizopasníků. Také pomáhají v době stresu z horka, přepravy, počátku tréninku…

Nejen sportovní koně, ale také klisny v poslední třetině březosti a hlavně v době kojení mají vysoké nároky na využití živin, hříbata si od cca 3. měsíce života převykají z mléčné výživy na rostlinnou a i to je období, kdy jim kvasinky Saccharomyces významně pomáhají.

Převážná většina dějů látkové výměny začíná, končí nebo probíhá v játrech. To je u koní skutečně velmi exponovaný orgán. Podílí se na odbourávání kyseliny mléčné ze svalové práce – zejména v anaerobním režimu silových a rychlostní výkonů, obnově glykogenu, základního „paliva“ svalových buněk, detoxikaci mnoha vnějších i vnitřních škodlivin, syntéze tuku z mastných kyselin a řady dalších procesů. K podpoře jaterní tkáně a také k její regeneraci, velmi důležité a nutné v intenzivním tréninku i v době laktace musíme játrům koní významně pomoci. Dobrou možností je přípravek Liverpak 100. Obsahuje výtažek z ostropestřce mariánského, artyčoků a rozmarýny, propylen glykol a významnou dávku vitaminů skupiny B, dále vitaminy E a K, inositol (součást buněčných membrán, dále má mnoho důležitých funkcí v mozku a účastní se přesunů a metabolismu mastných kyselin a cholesterolu, je součástí řady enzymů. Napomáhá také odstraňování volných hydroxylových radikálů.) a karnitin (L-carnitin), který se podílí na metabolizmy mastných kyselin. Karnitin bývá koním (ale i lidským sportovcům) doplňován pro zlepšení využití krmných tuků a olejů. Jeho použití stojí za úvahu při skutečně intenzivním tréninku, kdy jsou zdroje jeho přirozené syntézy (aminokyseliny lyzin + methionin a C vitamin) přednostně metabolizovány jiným způsobem.

 

Horse Vital team

Komentáře

Podobné články